Ezen az oldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Rendben !
Termékek Menü

Vásárlási útmutató fém bútorokhoz

 

Fémmel kombinált bútorokról általában
A fém a modern bútorozás kedvelt anyaga. Általában lábak (szék, asztal, szekrények) készülnek fémből, de előfordul üvegajtók kereteként, vagy akár fa/üvegasztallapok extra díszítéseként is.

A praktikus fémről bővebben
A fém hideg, strapabíró anyag. Ezért előszeretettel alkalmazzák elsősorban közületi célra (székek, asztalok), de egyre nagyobb teret hódit lakásbútorként is. Asztalok esetében nagyon jól mutat üveggel, de fával is, székek esetében fa- vagy műanyag palástú, bőrrel,  műbőrrel, vagy akár szövettel kárpitozott megoldásokhoz. 

 

A fém felületkezelése:

A fém rendkivül sokféle  felületet kaphat. Közületi- és lakásbútorként használva lehet krómozott, lehet porszórt és  készülhet speciális eljárással (nemesacél). A leggyakoribb a krómozott és a porszórt felület. Ezek a felületek más-más eljárással készülnek.

Krómozott felület fogalma:

Krómozáskor az acélt krómmal teli kádba mártják, ezt az eljárást tizenöt, húsz alkalommal is megismétlik, egymást követően. Ezáltal az acél egy króm felületi réteget kap,  de nagyobb ütésre a krómozás lepattanhat, alatta pedig az anyag rozsdásodhat. A króm felületek általában valamennyi gyártónál színben és csiszolásban egységes megjelenésűek, nincs köztük különösebb eltérés, azaz egységesen, fényesen csillognak. 

Porszórt felület fogalma:

Az acélt porszórással különböző színűre festhetik. Leggyakoribb az alumínium szín alkalmazása, ami lehet fényesebb, mattabb és különböző színárnyalatú. A felület  puhább, mint a krómozott felület, rajta a karcolódások jobban meglátszanak. Lakberendezéskor a matt és króm felületek egy helyiségben történő alkalmazása, keveredése nem szerencsés. 

A porszórt,  tehát alumínium színű fém felületek eltérhetnek gyártónként egymástól, mind mattságban, mind színárnyalatban. Ezért a porszórt,  alu kivitel választásánál legyünk körültekintőek és lehetőleg egy gyártó termékeiből válogassunk, különösen, ha étkező szeteket szeretnénk több helyről összeállítani (azaz asztalt és széket más más helyről szeretnénk vásárolni)!

Nemesacél fogalma:

A nemesacél szó egy acél gyártási eljárást jelent, azaz az acél gyártásánál a krómot az acél anyagába is belekeverhetik. Ezáltal egy értékesebb, rozsdamentes anyagot kapunk. Ennek felületét polírozzák, de sose lesz olyan egységesen, fényesen  csillogó, mint a krómozott felületek, érdesebb felület születik. 

 

A fém  ápolása

Használat közben az éles, hegyes tárgyakkal  való érintkezést kerülni kell, mert a fém  felülete könnyen karcolódik.  Karcoló, súroló hatású tisztítószereket  nem szabad alkalmazni. Mindíg puha szivaccsal, ronggyal  töröljünk, inkább többször próbálkozva a szennyezett felületen!

 


Tartalomhoz tartozó címkék: Vásárlási útmutató