Ezen az oldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk. További információ

Rendben !
Termékek Menü

Vásárlási útmutató fa bútorokhoz

 

A fa tulajdonsága
A fa természetes, élő anyag, minden darabnak egyedi rajzolata, saját karaktere van. A fa előnyét és szépségét hosszú távon csak akkor tartja meg, ha felületének, fajtájának megfelelően ápolják. A fa feldolgozás után tovább él és dolgozik és reagál a hőmérséklet és levegő nedvességtartalmának változására. Ezáltal kisebb repedések keletkezhetnek a fában és a bútort érő fényhatások következtében a fa színe is változhat.

Fafajták
Megkülönböztetünk puhafát és keményfát. A puhafa (lucfenyő, erdei fenyő) idővel sötétedik, sérülékeny, tehát bizonyos használati nyomok elkerülhetetlenül jelentkeznek rajta. A keményfa kevésbé sérülékeny, lassabban sötétedik.

Felhasznált fafajták és bútorok árszintje:
A felhasznált fafajták értéke más és más, ezért a fa bútorok árszintje is eltér egymástól. A leggyakoribb európai bútorgyártásra használt fafajták közül a legolcsóbb fafajta a lucfenyő (Fichte), az erdei fenyő (Kiefer),  majd azt követi ársorrendben a juhar (Ahorn), az akác (Akazie), a bükk (Buche), a cseresznye (Kirsch), a tölgy (Eiche) és a dió (Nussbaum).


Felületkezelés
A fa bútorok a gyártás során különböző felületkezelést kapnak. Általában színre pácolják őket majd lakkozzák, de vannak ma divatos újszerű eljárások is, amikor a fát lúgozzák és olajozzák, azaz lakkozás helyett olajos tartósitást és felületkezelést kapnak.

Ápolási és tisztítási módok: Abból a szempontból, hogy milyen módon felületkezelik a bútort a gyártás folyamán, különböző ápolási és tisztántartási módozatok vannak.

-Pácolt és lakkozott bútort évente egyszer, legfeljebb kétszer kezelhetjük szilikon mentes ápolószerrel. Háztartási tisztító és súroló szerek használata szigoruan tilos. Tisztántartásuk enyhén nedves pamut ruhával történik.

-Viaszolt, olajozott felületű bútort (elsősorban fenyőbutoroknál gyakori ez a felületkezelés) szigorúan tilos szilikonmentes ápolószerrel (bútorfényezővel) kezelni. Szintén szigorúan tilos nedves pamut ruhával letörülni, mert a felület a vizet, nedvességet beszívja és igy a fa felpúposodhat. Ezen okból nem javasolt vizespohár elhelyezése a felületen, mert az szintén nyomot hagy a bútoron.

Az olajozott felületű bútorok kényesek, tisztántartásuk kizárólag száraz ronggyal történhet illetve a por eltávolitásához puha porszívó kefének a használata is javasolt. Az olajozott felületű bútorok ápolásánál fontos szempont a környezet megfelelő páratartalmának folyamatos biztosítása a kiszáradás elkerülése érdekében. A fűtési szezonban vízzel töltött edényeket helyezhetünk a bútor alá, vagy a bútorba, hogy megelőzzük a fa túlzott mértékű kiszáradását és a velejáró repedéseket.


Tartalomhoz tartozó címkék: Vásárlási útmutató